Brudfrisyrer

Att välja sin frisyr som brud startar oftast från inspirationsbilder. I planeringen utgår vi alltid från brudens önskemål, det är viktigt att trivas i sin frisyr. Bilder är bra att ha, för de ger en bra diskussionsgrund när du kommer till din provkamning. Det behöver inte alltid vara att du gillar hela frisyren på bilden, det kan också vara bara en del,  t.ex lockarnas storlek, eller en detalj ur frisyren, för att den ska vara till stor hjälp.

Jag ska här försöka hjälpa dig i ditt val genom att ta upp några saker att tänka på och ta i beaktande i valet av frisyr, saker som inte alltid kommer fram på bild.

Brudkamningen är mera krävande än en vanlig festfrisyr, men vad är det då som gör det egentligen, det är ju samma hår som alltid? Jo, en brudkamning är den frisyr som är mest utsatt under hela bröllopsdagen. För det första görs frisyren oftast ganska tidigt på dagen på grund av det inte sällan späckade schemat som ska hinnas med, ofta är det fotografering innan vigsel och ibland kan transportsträckorna vara långa. Redan under fotograferingen vistas bruden i det väder som råder, allt från solsken till vind och regn, som belastar frisyren. Sedan efter vigseln hälsar hon på, och blir kramad av, alla gästerna. Och det är klart att bruden ska kramas, men jag har sett genom mina år vad många slags kramar runt både hals och midja kan göra med en frisyr. Sedan är inte brudklänningen en särskilt sval klädsel en varm julidag, så svetten bryter kanske fram, om inte tidigare, så när det är dags att dansa ända in på småtimmarna. Jämför det med en festfrisyr där håret lockas 1-2 timmar före det är dags att fara till bröllopet, där du sedan kanske sitter mestadels av både vigsel och fest, så då får frisyren vara mycket mera i fred jämfört med brudens. Med detta sagt kan påpekas att en del av frisyrerna på pinterestbilderna ser just bra ut på bild, men hållbarheten är en helt annan.

 

Allmänna tips för frisyrens hållbarhet:

-Följ din frisörs råd om när håret ska tvättas före kamningen, de allra flesta gånger är ett riktigt nytvättat hår för halt, och hållbarheten blir inte lika bra. Oftast brukar det vara allra bäst att tvätta det dagen innan.

-När du tvättar håret inför bröllopsdagen, så använd sparsamt med balsam, och endast i hårtopparna, bara såpass att du får det utrett. Om din frisör gett instruktioner om det så kan du sätta i överenskommen stylingprodukt. Tänk också på att om du vill ha benan på ett specifikt ställe att dra den redan i vått hår, eftersom det är betydligt svårare att ändra på den sedan håret är torrt. Och just därför lönar det sig heller aldrig att gå till sängs med vått hår dagen innan du skall vara fin! Något näst intill omöjligt att få bukt med efteråt är svängar och virvlar som formats under din skönhetssömn, så föna håret torrt eller låt självtorka innan läggdags.

 

Här är några saker att ta i beaktande när du väljer din frisyr:

-Miljö

Var kommer ert bröllop att vara, och också fotografering och vigsel? Det finska vädret är mycket varierande och endast en sak är säkert med det, det är omöjligt att förutse. Olika årstider påverkar också håret olika. T.ex. vintern är en av de bästa årstiderna, det torra klimatet gör att luftfuktigheten är näst intill icke existerande, vilket är idealiskt för att få en hållbar frisyr. Luftfuktigheten är som högst mot sensommaren och hösten, vilket gör den årstiden i sig självt mest utmanande för festfrisyrer. Olika hårtyper är olika känsliga för luftfuktigheten, men överlag tynger den ner frisyrer, och söker fram frissighet ur håret. Så ju mera man vistas utomhus på bröllopsdagen, desto mera utsatt är också håret.

 

 – Fotograferingsplats

Idag fotas brudparet oftast i miljö, som kan vara allt från en blåsig strand till en skyddad skogsdunge, eller helt och hållet inomhus. Är man ute vid havet blåser det oftast, något som kan gå hårt åt öppna lockar, medan i en skyddad skogsdunge så slipper vinden inte alls åt håret på samma sätt, medan det ju inomhus är helt skyddat från vädrets makter.

 

-Dekorationer i håret

Dekorationer finns i mängd och massor, och för alla stilar, och visst ger de en extra touch till håret för den som vill ha det!

De flesta dekorationer påverkar inte hårets hållbarhet, och t.ex färska blommor som är bundna av en yrkeskunnig florist har bra hållbarhet, och de brukar veta vilka blommor som passar till håret eller inte.

Det som kan påverka frisyren mest är egentligen slöjan. Om man har en uppsatt frisyr, speciellt med slöjan placerad under, så är det sällan den gör något illa åt frisyren. Men om man t.ex väljer att ha i slöjan endast vid vigseln, för att sedan ta bort den, kan en oförsiktig borttagning riva med nån slinga ur frisyren och rådda till den. Ifall du tänker på det alternativet, så ha någon, t.ex en tärna, att hjälpa till när den ska tas bort. Eller om slöjan placerats ovanpå frisyren och varit på under fotografering och vigsel, kan den ifall den tas bort, ha hunnit trycka ner frisyrens volym lite, vilket gör att det är stor skillnad på vilken frisyr som passar bäst vid sådan placering. Har man en lång slöja så är den mycket tung för frisyren, även fast den bara är i en kort tid, så här bör man noga fundera över vilken frisyr som är lämplig att ha under den.

 

-Håret

Hårets egna egenskaper spelar också en stor roll i frisyrens hållbarhet. Naturellt hår är det svåraste att få hållbarhet i, eftersom håret är obehandlat och friskt, medan ett blekt hår håller betydligt bättre.

Har man ett naturligt rakt hår så är t.ex lockar svårare att få spänstiga än i ett böjligt eller redan lockigt hår, medan ett rakt hår igen så blir sällan frissigt, något som böjliga och framförallt naturlockiga hår oftare blir, särskilt i regnväder när luftfuktigheten är som störst.

Har man ett långt hår, som man vill ha öppna lockar i, är a och o en bra uppklippning för att få lockarna både att falla snyggt, men också för hållbarheten, eftersom ett jämnlångt hår är tungt och tynger ner lockarna. Som tur är finns det många fina alternativ också här med halvuppsatta frisyrer ifall att man t.ex inte vill klippa upp håret bara för en frisyr, men ändå vill njuta av känslan av öppna lockar.

 

Hoppas dessa tips ger dig lite guidning i djungeln av snygga frisyrer, så att du hittar just DEN rätta för dig!

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close